Yksilövalmennuksen tavoitteena on kehittää sinua kokonaisvaltaisesti kohti parempia tuloksia. Lähtökohtamme on aina se, että sinun tarpeesi, tavoitteesi sekä muu elämäsi ensin kartoitetaan. Toisin kuin erilaisissa valmisohjelmissa, henkilökohtaisessa valmennuksessa pystytään ottamaan huomioon valmennettavan arkisen elämän ja harjoittelun tuottama kokonaisrasitus. Tällä on ratkaiseva merkitys kun tavoitellaan urheilijan parasta suorituskykyä omassa lajissaan.
Jatkuvan kehittymisen kannalta on ensisijaisen tärkeää suunnitelmallisen ja pitkäjänteisen harjoittelun toteutuminen sekä harjoitusvaikutusten analysoiminen. Yhtä tärkeää on myös kokonaisvaltaisen rasituksen seuranta, eli yksinkertaisesti sanottuna, onko harjoitusohjelman kuormitus sopivalla tasolla elämän muihin kuormituksiin nähden. Siksi yksilövalmennuksemme perustuu harjoitusten seurannan, analysoinnin ja palautteen antamisen lisäksi aina myös vuorovaikutukseen uutta harjoitusohjelmaa tehtäessä.
Taustaa
Olen kuormitusfysiologiaan ja harjoitteluoppiin erikoistunut fysioterapeutti sekä II-luokan koulutuksen käynyt pyöräilyvalmentaja. Tunnen tavoitteelliseen pyöräilyharjoitteluun liittyvät haasteet myös henkilökohtaisesti, sillä aktiiviurani kilpapyöräilijänä edelleen jatkuu. Olen harrastanut maantiepyöräilyä pian 20 vuotta ja siinä sivussa pyöräillyt myös radalla sekä satunnaisesti maastossa.
Valmennuksessani on ollut niin junioreita, mastereita kuin yleisen luokan pyöräilijöitä, ja valmennettavani ovat voittaneet useita SM-mitaleja. Koulutukseni on antanut minulle hyvät lähtökohdat valmentamisen teoriaan, mutta paras oppi on tullut omakohtaisista kokemuksistani harjoittelemisesta sekä omilta henkilökohtaisilta valmentajiltani ja muilta pyöräilyn huippuosaajilta.
Valmennus
Henkilökohtaisessa valmentamisessa pidän tärkeimpänä luottamuksellista ja rehellistä vuoropuhelua valmentajan ja urheilijan välillä. Se, että valmentaja saa todellisen käsityksen urheilijan arkisen elämän rasituksista on ensiarvoisen tärkeää, jotta harjoitusohjelma voidaan luoda kehittäväksi – ei liian raskaaksi, ei liian kevyeksi. Kaikki eivät reagoi samaan harjoitteeseen samalla tavalla, ja yksilövalmennuksen suurin hyöty on, että valmentaja yhteistyössä urheilijan kanssa seuraa ja valvoo kuormituksen sopivaa tasoa.
Valmennuksessani olevien urheilijoiden suorituskyky mitataan säännöllisesti wattimittarilla, joten kehittymiselle saadaan myös absoluuttinen mittari. Tarjoan valmennusta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Yhteydenotto
Mikäli kiinnostuit valmennuksesta, kysy lisää ottamalla yhteyttä yhteydenottolomakkeemme kautta tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen etunimi@wattcoach.com.
Huom! Valmennettavien määrä on rajallinen, joten yksilökohtaista valmennusta ei voida aina tarjota.
Taustaa
42-vuotias pyöräilyvalmentaja ja entinen kilpapyöräilijä. Pyöräilyn I- ja II-tason valmentajatutkinnot. Ratapyöräilyn ja maantieaika-ajojen eri luokissa yli 20 SM-mitalia ja kaksi henkilökohtaista yleisen luokan SM-kultaa.
Janne kertoo:
Minulla on vahva tietojenkäsittelytausta niin opintojen kuin päivätyönkin kautta, joten datan kerääminen ja analysointi on minulle luontainen tapa lähestyä myös urheilua. Pyöräily on siitä harvinainen laji, että tehon mittaus ja datan kerääminen on siinä moniin muihin lajeihin verrattuna hyvin suoraviivaista. Hankittuani tehomittarit pyöriini ryhdyin käyttämään taitojani kilpailu- ja harjoitusdatan analysoinnissa, lajianalyysissa ja harjoittelun ohjelmoinnissa. Ratapyöräilyn ja maantieaika-ajojen eri luokissa saavuttamani yli 20 SM-mitalia ja kaksi henkilökohtaista yleisen luokan SM-kultaa ovat olleet minulle konkreettinen todiste tehoperustaisen harjoittelun ja suunniteltujen ohjelmien toimivuudesta käytännössä.
Valmennuksessani on ollut niin kuntoilijoita kuin ikäluokka- ja elite-tason pyöräilijöitä, niin pyöräilyn kuin triathloninkin puolelta.
Valmennus
Valmennuksessa olen erikoistunut kahteen asiaan: wattiperustaiseen harjoitteluun ja tulosten maksimointiin rajoitetulla harjoitusajalla. Wattiperustainen harjoittelu tarkoittaa, että harjoituksista ja kilpailuista syntynyt data kerätään talteen, ja että tehomittaria käytetään keskeisenä työkaluna harjoituksen ohjaamisessa.
Tuloksen maksimointi rajoitetulla harjoitusajalla tarkoittaa panostamista harjoittelun laatuun. Kehoa ei väsytetä ajamalla turhia tunteja, jos siihen ei ole tarvetta. Vapautunut aika käytetään palautumiseen ja lepoon, mikä tarkoittaa enemmän aikaa perheen parissa tai muita asioita tehden – ja samalla laadukkaampia seuraavia harjoituksia. Harjoittelusta palautumiseen kiinnitetään vähintään yhtä paljon huomiota kuin itse harjoitteluun.
Pyörällä tehtävien harjoitusten lisäksi olen erikoistunut myös punttisaliharjoittelun hyödyntämiseen päälajia tukevana harjoittelumuotona. Itselläni on tästä hyviä kokemuksia. Painonnostoharjoitteluun liittyen olen hakenut oppia paitsi kirjallisuudesta, myös SM-tason kehonrakentajilta ja EM-tason voimanostajilta, tarpeista riippuen.
Yksilövalmennus alkaa aina valmennettavan elämäntilanteen kartoituksesta, jossa käydään läpi tavoitteiden asettelu ja käytettävissä oleva aika harjoittelua ajatellen. Lähtötasot selvitetään testein joko oman wattimittarin avulla, ergometrilla tai suoralla maksimaalisen hapenottokyvyn testillä hengityskaasumittauksin.
Valmennuksen edetessä harjoitusohjelman suunnitteluun sisältyy säännöllistä vuorovaikutusta valmennettavan kanssa, jonka aikana arvioidaan harjoittelukuormitusta ja harjoittelun onnistumista yleisesti. Samalla voin huomioida valmennettavan muut arkielämän menot mukaan harjoitusohjelmaan, mikä tuo ratkaisevasti helpotusta arjen ja harjoittelun yhteensovittamiseen. Yksilöllisesti suunniteltujen harjoitussisältöjen lisäksi juuri tämä seikka koetaan usein tärkeimmäksi omaa tekemistä helpottavaksi tekijäksi.
Yhteydenotto
Mikäli kiinnostuit valmennuksesta, kysy lisää ottamalla yhteyttä yhteydenottolomakkeemme kautta tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen etunimi@wattcoach.com.
Huom! Valmennettavien määrä on rajallinen, joten yksilökohtaista valmennusta ei voida aina tarjota.